zaterdag 22 december 2007

Sereno

Een prachtig schilderij uit 2005 (olie op doek, 75 x 70 cm) van de Armeense kunstenaar Aram Kupetsian (Budennovsk, 1928). Hij maakt zijn leven lang al schilderijen van violen, viola’s, cello’s die dan ‘Duet’ of ‘Nocturne’ heten. Ik zou er dolgraag één van hem willen hebben.
Gisteren voerden A.S. en ik een gesprekje over wat we zouden doen samen, als we een miljoen hadden. We zouden een galerie beginnen waarin we ‘veelbelovende jonge kunstenaars’ zouden laten exposeren. Daar was ik het helemaal mee eens. Jonge kunstenaars die kunnen tekenen! Zoals Kulhanek, Tyukhanov, Kupetsian!
Maar volgens mij bestaan die jonge kunstenaars helemaal niet in Nederland. Van wie hadden ze les moeten krijgen? Van een tekenleraar natuurlijk. Op een tekenschool. Maar waar staat die tekenschool dan, en hoe heten die tekenleraren?
Eerst moesten ze hun kunstwerken laten verappelen of anderszins op de troep van Lucebert laten lijken, en nu moeten ze installaties gaan maken en videokunst. Dat is wat ze leren op onze kunstacademies. Het eerlijke tekenwerk wordt daar niet meer onderwezen.

2 opmerkingen:

Hadriana zei

Wow! wat een prachtig schilderij!

Ben Hoogeboom zei

Je kunt nog meer schilderijen van deze man zien op Godot Art. Dan zie je dat ik lang niet de mooiste gekozen heb.