dinsdag 18 december 2007

Hoe gezond is het sumo nu eigenlijk?

Ik kijk er graag naar, naar het sumoworstelen op de tv. Prachtige sport. Je ziet twee zeer dikke kerels vechten totdat er één van de twee buiten de ring van, ik meen, viereneenhalve meter terechtkomt, dan wel totdat één van de twee met een ander lichaamsdeel dan zijn voetzolen de vloer raakt.
Alles mag, behalve aan de haren trekken en boksstoten uitdelen. Die boksstoten mogen wel met de open hand worden gegeven. Verder mag alles wat overal elders niet mag.
Vroeger was het een puur Japanse sport. Later kwamen er rikishi’s (sumo-vechters) uit Hawai, en nog weer later uit Mongolië. De twee hoogste rikishi’s van tegenwoordig, Asashoryu en Hakuho, komen daar vandaan.
Hoe gezond is het sumo nu eigenlijk? Je moet elke dag trainen, elke dag een maaltijd tot je nemen om je vetgehalte te laten toenemen, je moet 90 dagen per jaar vechten (zo’n gevecht duurt soms maar 1 seconde, heel soms duurt het een minuut). Moet de WHO daar niet eens naar kijken?
Neem Kotomitsuki, mijn favoriete rikishi, een ongelooflijke vetzak. Hij is 31 jaar oud. Hij moet het hart van een 60-jarige kerel hebben, dat kan niet anders. Zoals hij staat te hijgen na een wedstrijd die nog geen 20 seconden heeft geduurd!

2 opmerkingen:

Hadriana zei

Ik heb wel eens gehoord dat die Sumo worstelaars meestal de 35 niet halen.

Ben Hoogeboom zei

Volgens de commentatoren valt het allemaal wel mee, maar ik zie de filmpjes op YouTube en daar zie ik de Hakuho’s en de Asashoryu’s in de kleedkamer, compleet uitgeteld na een wedstrijd die nog geen 20 seconden geduurd heeft. Wat wil je ook, met een gewicht van 160-180 kilogram.