zaterdag 9 februari 2008

Schaaklessen (7)

Een stelling om je te testen, lief. Je hebt wit, de witte koning staat dus op a1. De opgave is: wit is aan zet en geeft mat in één zet. Ra ra.
Je ziet dat wit kan promoveren met zijn pion. Normaal zou hij 1. d8D spelen (wit haalt zijn pion van het bord en verwisselt hem voor een dame), maar hij hoeft geen dame te kiezen, hij kan ook een ander stuk kiezen. Welk? (Het antwoord staat in de reacties.)

5 opmerkingen:

Ben Hoogeboom zei

1. d8P!++

A.S. zei

Wit kan mat geven door zijn toren op F8 te zetten.
Ik had gezien dat hij het paard kon nemen en zo de koning mat zetten vanf d8,

Ben Hoogeboom zei

Als je 1. Tf8 speelt, pakt zwart die toren: 1. ..., Kxf8. Dus dat is geen mat.
Je moet het zo spelen: schuif eens je d-pion door naar d8. Die pion staat nu op een promotieveld (die velden staan op rij 8 voor wit; de promotievelden voor zwart staan uiteraard op rij 1). Wat doe je nu? Je haalt je pion weg en vervangt hem door een stuk: een dame, een toren, een loper of een paard. Dat stuk staat nu dus op d8. In 99 van de 100 gevallen kies je natuurlijk een dame. Een dame is het sterkste stuk in het schaken. Maar hier kies je een paard en je geeft dus automatisch schaak en mat!

A.S. zei

Dat houdt dus in dat als je je pion promoveert dat je er ook direkt een zet mee kunt doen.
Dat wist ik niet. en dat van die toren was gewoon stom!

Ben Hoogeboom zei

Je bent er bijna. Wit doet de zet d7-d8. Hij pakt een paard en zet dat in plaats van die pion op d8. We noemen dat een minorpromotie: hij neemt geen dame maar een minder stuk.
Maar dat geheel is de eigenlijke zet die wit doet. En dan is zwart aan zet. Wat kan hij doen? Zijn koning wordt aangevallen (staat schaak) door dat paard. Hij kan dat paard niet pakken, er kan ook geen stuk tussen gezet worden, dus hij moet met zijn koning uitwijken. Maar waarheen? Hij kan nergens heen: die witte toren beslaat de velden e8, f8 en g8. Resultaat dus: mat!