zondag 17 februari 2008

Heilige

Fintan van Clonenagh was een Ierse geestelijke die leefde in de 6de eeuw. Hij was een leerling van Sint Columba. Hij leidde een streng kluizenaarsbestaan in Clonenagh, County Laois, verzamelde vele leerlingen om zich heen. Er ontstond een klooster en Fintan werd hun abt. Vanwege zijn strenge voorbeeld klaagden de omliggende kloosters erover dat zij dit niet konden volgen. Hoewel hij voor zichzelf zeer streng was, was Fintan tegenover anderen vriendelijk en vergevingsgezind. Hij werd de geestelijke leider van Comgall van Bangor.
Volgens de hagiografie kreeg zijn moeder een bezoek van een engel om haar aan te kondigen welk een heilige zoon zij zou krijgen. Volgens getuigen was hij door licht omringd, wanneer hij aan het bidden was. Fintan had de gave van de profetie. Zijn feestdag is op 17 februari.
Bezoek van een engel. Volgens getuigen. De gave van de profetie. Het zijn allemaal dingen die wij niet kunnen geloven, en waarop dan ook wel gezegd zal worden, dat we dat ook niet al te letterlijk moeten nemen. Maar als we die dingen niet al te letterlijk nemen, blijft er van die heiligheid ook weinig meer over.

Geen opmerkingen: