zondag 10 februari 2008

Heilige

Scholastica (480 - 543) is geboren in Nursia. Ze was een zuster van de heilige Benedictus van Nursia. Ze zag Benedictus altijd een keer in het jaar. Volgens de legende zoals verteld door Gregorius de Grote in diens Dialogen vroeg Scholastica haar broer bij hun laatste ontmoeting, in een woning halverwege hun beider kloosters, om wat langer te blijven daar zij het met hem over de hemelse vreugden wou hebben. Toen Benedictus weigerde, barstte Scholastica uit in gebeden en tranen die een dusdanig hevig onweer veroorzaakten dat haar broer gedwongen was de hele nacht te blijven. Drie dagen later overleed zij.
Scholastica wordt in de kunst afgebeeld in de kleding van een Benedictines. Op haar schouder of boven haar hoofd zit of vliegt een duif. Dat is omdat Benedictus bij haar dood haar ziel zag wegvliegen in de vorm van een duif. Zij wordt stervende afgebeeld en wordt door een of meerdere engelen ondersteund. Haar andere attributen zijn: een boek, een lelie en een of meerdere palmen. Ze werd als beschermheilige aangeroepen tegen onweer en hevige regen.
Scholastica's naamdag is 10 februari.
Tot zover Wikipedia. En dit moet je dus ook geloven, als je katholiek bent. Er is natuurlijk niet één katholiek te vinden, tegenwoordig, die dit gelooft.

Geen opmerkingen: