Wit is aan zet. Hoe kan hij deze armoedige stelling toch nog naar remise schuiven?
Zet de stelling op je bord en speel deze zetten na.
Na de inleidende zetten
1. f8D, Pg6+ (een familieschaak: het paard valt tegelijk de koning en in dit geval de dame aan; maar ik noem het een vlinderschaak)
2. Kf7, Pxf8
3. e7, d1D
lijkt verder spelen zinloos, omdat 4. exf8D faalt op 4. ..., Df3+ 5. Ke7, Dxf8+ 6. Kxf8, h5 en de zwarte pion loopt door naar h1, wordt daar een dame en zwart wint.
Maar een geoefend oog ziet direct dat de zwarte koning over bijzonder weinig bewegingsruimte beschikt. Dat kleine nadeeltje kan wit met de bescheiden minorpromotie
4. exf8P+! mooi uitbuiten.
Na 4. ..., Kh8 5. Pg6+, Kh7 6. Pf8+ is een aardig eeuwig schaak ontstaan. En eeuwig schaak is remise.
dinsdag 19 februari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Ben, kun je mij even uit de droom helpen? Ik zie in jouw opstelling een witte koning en een zwarte koning maar geen dame.
Dear A.S.,
Wit speelt op zijn eerste zet 1. f8D. Hij promoveert dus zijn pion tot dame. Even later doet wit hetzelfde. En weer even later komt wit met een promotie tot paard.
Wat je in het geval van een promotie doet, is: pion van het bord nemen en die pion vervangen door het stuk dat je kiest, en dat stuk op het promotieveld zetten. Dat stuk is dus in 98% van de gevallen een dame. Een dame is het sterkste stuk het er is op het bord: een dame combineert de kracht van een loper en een toren.
OK, begrepen.
Een reactie posten