donderdag 31 januari 2008

Heilige

Veronus van Lembeek (begin van 9e eeuw - Lembeek, 31 januari 863) is een middeleeuwse heilige.
Veronus was de zoon van keizer Lodewijk de Vrome van Duitsland en bijgevolg een kleinzoon van Karel de Grote. Hij verliet op 15-jarige leeftijd het ouderlijk huis, omdat hij niet in het huwelijk wilde treden, en kwam terecht in Lembeek. Hier vestigde hij zich en nam dienst als knecht op een pachthof.
Toen hij eens een stok in de grond sloeg, borrelde er terstond water uit de grond. Deze bron bevond zich naast de kerk van Lembeek. Aan zijn tweelingzuster, de heilige Verona heeft hij verteld waar hij begraven zou zijn na zijn dood. Een omgevallen boom zou haar de weg wijzen. Na zijn dood geschiedde zoals hij het had voorzien.
Veronus is patroon tegen hoofdziekten, typhus, reuma, koorts, besmettelijke ziekten en zweren. Hij is ook patroon van de brouwers en van Lembeek. Zijn feestdag is op 31 januari.
Dit zegt Wikipedia allemaal. Ik ken heel wat Derpers (inwoners van Egmond aan Zee) die een bron hebben geslagen. Ze weten soms ook waar ze begraven zullen worden, want dat stukje kerkhofgrond hebben ze al ‘besteld’. Maar ze hebben geen keizer als vader, en zeker geen vrome keizer, die dan even naar Rome gaat om een heiligverklaring te regelen. Ze leven ook niet in de Middeleeuwen. Dat scheelt ook.

Geen opmerkingen: