donderdag 31 januari 2008

Documentaires

Je kunt op je computer duizenden tv-stations ontvangen. Met films (daar kijk ik nooit naar), shows (geldt hetzelfde voor), muziek (alleen klassieke muziek), porno (daar kijk ik ook, echt waar, nooit naar: je ziet één filmpje en je hebt het hele genre gezien), praatprogramma’s (daar moet wel een heel goeie presentator en een heel interessante gast bij zitten) en ook soms, heel soms, met documentaires. Daar kijk ik wel naar.
Wat je dan vaak krijgt, zijn natuurdocumentaires. Die zijn heel vervelend, behalve als ze over de diepzee of over insecten gaan. Documentaires over kinderziekenhuizen of over de politiek volg ik niet. Ik heb het liefst kunstdocumentaires. Maar niet Dansen met Mondriaan, De vrouwen van Picasso, De speelse Appel of Warhol: 15 minutes.
Ik zou wel eens een documentaire willen zien over Sergej Tyukanov (zie foto), de etser en schilder. Zo’n documentaire is nog niet gemaakt. Dus, dames en heren filmers, ga naar Rusland (of waar hij ook zit). Film hem, ondervraag hem. Vraag hem bijvoorbeeld hoe hij aan zijn Luchtfles is gekomen. Of hoe dat zit met zijn recente Hiëronymus Bosch-achtige schilderijen. Laat die etsen en schilderijen ook zien. Laat hem iets vertellen bij die dingen.

Geen opmerkingen: