zaterdag 26 januari 2008

Dromen met Magritte

Ik las gisteren of eergisteren iets van een jongedame die een studie wilde verrichten naar ons bewustzijn. Daar kun je uiteraard studie naar verrichten. Ze wilde dat doen door mensen op te roepen hun dromen te beschrijven.
Voordat u begint te lachen, zeg ik u nog dat ze dit schilderij van Magritte, Les valeurs personnelles, bij haar artikel had geplaatst. Ze dacht misschien, dat heeft toch met dromen te maken.
Laat ik haar uit de droom wekken. Ze heeft een mooi schilderij gekozen, maar met dromen heeft Magritte’s werk nu net niets van doen. Als ze een dromenlandschap of een droomgezicht had willen nemen, had ze een werk van een van de talloze andere surrealisten kunnen kiezen.
Zoals de titel van het werk al aangeeft, zegt Magritte met dit werk wat hij het meest waardeert: een beetje lekker zonnig weer, je scheren elke ochtend, je haren kammen, je wassen, een pijpje roken (vreemd dat hij zijn pijp er niet bij heeft gedaan, alleen die lucifer) en een glaasje drinken. In zo’n keurig opgemaakt bed ligt een mens ook niet te dromen.

Geen opmerkingen: