donderdag 15 november 2007

Uw kapelaan

In slechts twee weken tijd (zie Uw kapelaan) ben ik er achter gekomen dat er van het katholicisme (en dus ook van de rest van de wereldgodsdiensten) niets klopt. Dat wist je toch al wel, zult u zeggen. Jazeker, dat wist ik al. Je hoeft alleen maar te weten dat over het goddelijk karakter van de Heilige Geest is gestemd tijdens het concilie van Nicea (dat was in het jaar 325). Of je slaat eens een boek open over de zon, of over supernovae. Dan zie je dat het hele christelijke verhaal, van Genesis tot en met de Kruisdraging des Heren, bij elkaar gefantaseerd is.
Ik wilde uiteindelijk de Bijbel herschrijven: de Heilige Geest eruit halen, dat gedoe met die engel Gabriël weglaten, die anonieme God de Vader in de vuilnisbak doen, van Maria een Godin maken, van Jozef de Timmerman een God en van Jezus het Heilige Kind. Ik wilde uiteindelijk ook af van dat ééngodendom en van die Heilige Drieëenheid. Drie goden zouden het worden: de Heilige Familie. Ik wilde aan dat geloof een min of meer redelijke grondslag bieden.
Maar toen ik daarmee wilde beginnen, besefte ik ineens dat er geen katholiek is die de Bijbel kent. Er zullen nog wel enkele christelijke families zijn te Tholen of Staphorst die het Meest Ongelezen Boek ter Wereld wel kennen (en natuurlijk enkele doorgewinterde atheïsten zoals ik), maar veel meer zullen het er niet zijn.
Ik besefte dat ik voor de kat z’n kut zou moeten arbeiden, en er niemand een plezier mee zou doen. Met dat besef stopte ik, toch enigszins bedroefd, mijn werk aan de kapelaan.

2 opmerkingen:

Hadriana zei

Ben, ik denk dat je je vergist. In het protestantisme maakt bijbelstudie wel degelijk deel uit van de christelijke opvoeding.
Je gaat naar catechisatie en aan het eind daarvan word je 'aangenomen' als lid van de kerk.

Ben Hoogeboom zei

Ja, dat zou kunnen, Hadriana. Het heeft enkele betrekkelijk grote schrijvers opgeleverd: Maarten ’t Hart, Jan Wolkers. Mensen die met de Statenbijbel zijn grootgebracht.
Maar noem mij de naam van een 30- of 40-jarige schrijver die ook is grootgebracht met de bijbel.
Ik bedoel dat ook in het protestantisme de vooruitgang en de verloedering hebben toegeslagen, net zoals dat in het katholicisme is gebeurd.
Ook de moderne protestant weet bij God niet wat je bedoelt als je in een gesprek het achabisme aansnijdt. Ze weten het niet. Ze hebben nog nooit van Achab gehoord.
Uiteraard zijn dit slechts vermoedens, geen keiharde feiten, van een voormalige katholiek, die het eigenlijk jammer vindt dat die bijbelkennis aan het verdwijnen is. Een hele cultuur gaat zomaar naar de maan.