zondag 18 november 2007

Pompoensoep met goedje

Ik had het op een papiertje staan, en dat papiertje heb ik teruggevonden. Ik heb er enige uren naar moeten zoeken. Een verstandig mens zorgt voor zijn archief, hij zet zijn boeken ook op alfabet, zodat hij onmiddellijk alles kan vinden. Daaruit blijkt weer eens dat ik niet zo’n verstandig mens ben. Maar dat papiertje heb ik!
Het is getikt op mijn oude Scheidegger tikmachine, en wel op 14 okt. ’03. Dat staat erboven. Het recept heb ik niet zelf bedacht, want er is sprake van een staafmixer. Die had en heb ik niet. Ik heb een keukenmachine. Ik moet het hebben overgetikt uit een blad.

Nodig: 1 sinaasappel - 1 grote ui - 2 teentjes knoflook - ½ bosje bieslook - ½ zakje peterselie - olijfolie - 750 gr pompoenvruchtvlees - 1 liter kippebouillon - ½ theelepel tijm - 4 eetlepels geraspte kaas - 50 gr pecannoten - zout, peper.
1. Rasp de schil van de sinaasappel. Pers de sinaasappel uit. Snipper de ui fijn. Pers een teentje knoflook. Was de bieslook en de peterselie. Knip de bieslook fijn. Verwijder de stelen van de peterselie en hak het peterselieblad fijn.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en fruit hierin de ui en dat teentje knoflook ca. 3 minuten op een middelhoog vuur.
3. Voeg de stukjes pompoen, kippebouillon, tijm, sinaasappelrasp en -sap toe en laat de soep ca. 15 minuten sudderen tot de pompoen zacht is.
4. Pureer met de staafmixer in een hoge mengkom dat andere teentje knoflook, de kaas, de pecannoten, peterselie, bieslook, zout, peper en wat olijfolie tot een glad goedje.
5. Pureer de soep met de staafmixer en breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 6 kommen en garneer de soep met het goedje.

2 opmerkingen:

Hadriana zei

Hi Ben,

In een mailtje van je repte je over een papiertje, maar niet over wat er op dat papiertje stond.
Ik ben dus maar even hier gaan kijken of ik de clou kon vinden en inderdaad, een recept voor pompoensoep (met goedje). Het lijkt me erg lekker, alleen die pecannoten ga ik wel vervangen door iets anders. Ik kan niet met woorden duidelijk maken hoe weerzinwekkend ik pecannoten vind. Hetzelfde geldt trouwens voor walnoten. Yikes!
Ik denk dat ik er ongezouten cashewnoten van maak.
Bedankt voor alle moeite!

Ben Hoogeboom zei

Goeiemiddag Hadriana,
Ja, je kunt er ook cashewnoten voor nemen. Of je neemt een handje doodnormale pinda’s plus een handje rozijnen! Dat geeft ook een heel lekkere smaak.