zondag 25 november 2007

Karel van het Reve

Hij is pas een jaar of acht dood, maar het is goed om te merken dat Van het Reve nog in de mode is. Maandag wordt zijn boek Luisteraars, zijn laatste boek, gepresenteerd met geluidsmateriaal. Kunnen de mensen zijn prachtige stemgeluid ook weer eens horen.
Minister Plasterk, die ook een liefhebber van Van het Reve’s werk is, zal het geheel in ontvangst nemen, heb ik begrepen, en er zullen drie columnisten zijn. Van die drie ken ik Xandra Schutte niet. Bas Heijne heeft nog nooit een alinea geschreven met de duidelijkheid die Van het Reve’s werk zo karakteriseerde. En Paul Cliteur, was dat niet die man die een paar jaar geleden maar stopte met het schrijven over een bepaald onderwerp, omdat hij te bang was?
Het ware beter geweest om Hugo Brandt Corstius of Rudy Kousbroek te vragen, iets over Karel van het Reve te zeggen.

11 opmerkingen:

Wouter van den Berg zei

Ha die Ben!

Het kost 8 EUR + een veelvoud aan reis- en/of parkeerkosten + de nodige moeite om er te komen (rij je auto? Dan kan het nog meevallen, gewoon eindeloos blokje Keizersgracht op, brug over, blokje Keizersgracht af, brug over, blokje op etc. tot er iemand een parkeerplaats verlaat en je loopt nooit meer dan 100 meter; ben je met het openbaar vervoer, dan is het lastiger, want midden in de grachtengordel komt niets echt bij de Rode Hoed in de buurt, en taxichauffeurs zetten je af voor die vijf minuten vanaf het station) - maar kom je toch ook? Zoals ik in mijn eigen stukje over het onderwerp zei: het gaat om de mensen in de zaal. Een prettiger gezelschap zul je zelden aantreffen.

We kunnen trouwens ook nog steeds vrijwilligers gebruiken. Een geweldige gelegenheid om stukjes van VhR te lezen die je nog nooit gelezen had - en die het Verzameld Werk misschien niet eens gaan halen, want dat "Verzameld" is relatief. Dus het is misschien je enige kans...

Groet,

Wouter

Ben Hoogeboom zei

@Wouter. Dat is nou één van de dingen die ik mis, sinds ik mijn herseninfarctjes heb gehad. Ik zou dolgraag zijn gekomen naar de Hoge Hoed, maar dat lukt me eenvoudig niet. Een auto heb of rijd ik niet, en mijn benenwagen is zodanig in de war dat ik elke dag oefeningen moet doen (‘drentelen’), wil ik - eventueel lopend met een wandelstok - bij de supermarkt geraken. Die is 150 meter van me af.

Uiteraard geef ik me op als vrijwilliger, mits voorkomen kan worden dat ik ergens heen moet, ooit.
Mijn gegevens zijn:
Ben Hoogeboom
Agnesplein 10
1931 AX Egmond aan Zee
tel. 06-25163922
emailadres: hagnes@quicknet.nl

Heb je trouwens dat interview met KvhR uit 1991 gelezen, dat op Hoeiboei herdrukt staat? Mooi interview is dat.

Wouter van den Berg zei

Beste Ben,

Ik wist natuurlijk van je etalagebenen, maar hoopte (naïef waarschijnlijk) dat je wel auto reed en het op de een of andere manier toch zou lukken.

Ik geef maandag je gegevens aan Lieneke Frerichs, hoofdredactrice van het project. Alles kan per e-mail.

Groet,

Wouter

PS Hoeiboei ja! Ik kende het interview, heb het boek van Ischa Meijer (ik refereer er zelfs aan in een oud blogstukje). Maar over Hoeiboei heb ik ambivalente gevoelens. Hoe meer VhR hoe beter, maar grote stukken uit vrij in de handel verkrijgbare boeken overtypen en gebruiken voor je eigen agenda is al een stuk minder. Zie bijvoorbeeld het complete stuk uit Uren met Henk Broekhuis en de reacties erop. 1. Pronken met andermans veren. 2. Hetzelfde onnozele reduceren van VhR's ideeën waar ik bang voor ben als Paul Cliteur maandag over VhR gaat praten. Ik hoop eerlijk gezegd dat Wouter van Oorschot en/of de erven Van het Reve dit eens gaat aanpakken.

Ben Hoogeboom zei

Het is goed, Wouter, dat je me waarschuwt voor Hoeiboei. Ik haal hem meteen uit mijn Links. Want inderdaad zomaar een stuk pikken uit Henk Broekhuis - dat kan niet, dat mag niet, en dat doe je niet. En de man zegt er alleen maar bij dat hij de toestemming heeft van de Wed. van het Reve, of iets in die geest! Geen woord eigen commentaar! Hij hoopt alleen maar op commentaar van zijn lezers (‘Wat leuk dat je dit nog eens naar voren brengt. Heel hartelijk bedankt!’ verwachtte ik.)

Ik wens je veel sterkte toe bij het aanhoren van de dappere Paul Cliteur.

Dank je voor je bemiddelende rol. Zeg maar tegen Lieneke dat ik dan wel gedeeltelijk gehandicapt ben, maar dat mijn verstand nog tamelijk goed in orde is en dat ik mij graag vrijwillig laat uitbuiten. Ik zit toch de hele dag thuis, en het is voor een goede zaak. (En het is leuk!)
Een groet van
je Ben.

webmaster hoeiboei.nl zei

Beste Wouter van den Berg,
Alle teksten (dus ook boekfragmenten) op hoeiboei.nl van Karel van het Reve zijn met toestemming van de erven Van het Reve geplaatst. Dat staat ook onderaan de teksten vermeld.
Met vriendeljke groeten,
webmaster hoeiboei.nl

Wouter van den Berg zei

@webmaster hoeiboei: Touché, op dat punt zat ik er helemaal naast - als het met toestemming van de rechthebbenden is kan ik daar moeilijk bezwaar tegen maken. Ik hoop natuurlijk dat dit integraal "doorplaatsen" er ook toe leidt dat lezers het origineel gaan kopen, wat ik eerlijk gezegd betwijfel. Blijft verder dat ik de formule van Hoeiboei te gemakzuchtig vind, maar dat is een kwestie van smaak.

Ben Hoogeboom zei

Waarde webmaster hoeiboei,
U heeft natuurlijk gelijk: u vraagt toestemming aan Maarten van het Reve, en Maarten zegt ja, want waarom zou hij nee zeggen. En dus verschijnt dat stuk Henk Broekhuis in uw weblog.
Maar u plaatst dat stuk zonder commentaar, en eigenlijk is dat een schande. U moet er op z’n allerminst bij zetten dat dat stuk op pagina zo en zoveel staat, en dat dat boek voor zo of zoveel guldens daar en daar te koop is.
U zult zeggen: u heeft mooi praten, meneer Hoogeboom. U plaatst grafiek van Tyukhanov, Brunovsky, schilderijen van Magritte en nog veel meer. Wij wedden (want ik begreep uit een mail dat ook een ‘some one’ deel uitmaakt van uw anonieme redactie) dat u geen toestemming daarvoor heeft gevraagd.
Inderdaad. Maar die plaatjes staan er om me iets af te vragen, of om iets aan te tonen of om als voorbeeld van tekenkunst te dienen.
Commentaar, dus.
Maar goed, ik heb een ander idee (net zoals Wouter) dan u van wat er mag en kan op een weblog. Verschillen moeten er zijn.

webmaster hoeiboei.nl zei

Nog meer 'reclame' voor de (van het) Reves op hoeiboei.nl zou genant zijn, maar het is altijd leuk te merken dat lezers d.m.v. de site de Reves ontdekken. Dat gebeurt namelijk wel. Zie bijv. de reactie hier:

http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2006/01/protozoa_2.html

"De stukken die ik hier tot nu toe lees van Reve, spreken mij wel aan. Moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een boek van hem gelezen heb. Ben wel benieuwd naar een 'aanrader' van zijn hand om eens te gaan lezen......heeft iemand (Annelies?) een tip voor mij?

Geplaatst door: Loortje | 15 januari 2006 om 23:42"

Hoeiboei.nl is geen 'dagboek' maar een weblog waar teksten van schrijvers (de meesten schrijven speciaal voor HB) worden geplaatst. Men kan die teksten lezen en er evt. op reageren. Er is geen (politieke) agenda, maar er heerst geen 'gedachtepolitie' op hoeiboei, integendeel.
Wij pronken niet met andermans veren, maar plaatsen af en toe (Nederlandse) schrijvers om diverse redenen in het zonnetje, want zij verdienen het niet vergeten te worden. En wij vinden dat leuk! Commentaar is daarbij overbodig.
Overigens staan er diverse teksten van hoeiboei-schrijvers op de site die helemaal aan de schrijver Gerard Reve zijn gewijd: hier bijv.:
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/04/de_begrafenis_h.html
en hier:
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/06/je_zou_liever_d.html

Maar u mag vinden van de site wat u wilt natuurlijk. Hoeiboei is een site met een knipoog.

Ik verwacht niet dat morgenavond het door u gevreesde onderwerp aan de orde zal komen in de Rode Hoed. Dat is ook helemaal niet nodig, het gaat morgen om Karel van het Reve! Ik verheug me er enorm op.

Wie weet volgt er nog een (persoonlijk) verslag van op HB.

Nu weer aan het werk!

Groet,

webmaster hoeiboei.nl

"Hoei Boei. Onafhankelijk en onbaatzuchtig; voor uw dagelijkse portie geestelijk verzet."

webm. hb zei

@Ben "Maar u plaatst dat stuk zonder commentaar, en eigenlijk is dat een schande. U moet er op z’n allerminst bij zetten dat dat stuk op pagina zo en zoveel staat, en dat dat boek voor zo of zoveel guldens daar en daar te koop is."

Vindt u echt dat de prachtteksten van de Van het Reves (vooraf) commentaar nodig hebben? Het idee! De teksten spreken voor zichzelf.

Wat een gezeur over de pagina's en de prijs. Het boek 'Uren met Henk Broekhuis' is nergens meer te koop! Was het maar waar. Dat zou u toch moeten weten. Binnenkort wel in het Verzameld Werk natuurlijk en daar maakt HB dan ook graag 'reclame' voor.

En nu aan het werk, want 'werk gaat voor het meisje' als u begrijpt wat ik bedoel
wm hb

Ben Hoogeboom zei

@webmaster hoeiboei. U heeft me toch overtuigd, en ik zet u toch maar terug in mijn Links. Ik zal de komende dagen nog eens wat uitgebreider gaan zitten neuzen in Hoeiboei. Dat interview met KvhR bijvoorbeeld, dat vind ik mooi en dat kende ik nog niet. Ik heb dat boek van Ischa Meier niet. En zo zullen er nog wel tientallen dingen zijn die ik nog niet ken of waar ik te dom voor ben.
Uw ‘some one’ refereerde in zijn mail aan mij nog aan het feit dat Hoeiboei genomineerd was om weet ik welke prijs te verwerven. Ik vind dat een onbescheiden manier van praten. U geeft hem wel op zijn donder.

Wouter van den Berg zei

OK, OK, OK! Friends, OK? ;-) We hebben een gezamenlijk hoger doel. Maar wat Ben en ik anders doen dan Hoeiboei als we KvhR willen eren: we citeren stukjes die ons buitengewoon raken en proberen uit te leggen waarom. Een heel stuk citeren met (was mijn stellige indruk) de boodschap: KvhR schreef over onze lafheid tegenover het communisme - trek zelf je conclusie over wat onze huidige houding tegenover het islamisme - tsja, dat vind ik gemakzuchtig. En zoals ik in mijn eigen stukje over dit onderwerp betoogde: we weten niet wat VhR over dat nieuwe onderwerp zou denken. Dat maakt de commentaren futiel.

Misschien zie ik je morgen, wm? Zoals wel meer VhR-fans ben ik een lange, ietwat verlegen jongeman van 42, en ik ben in de buurt van Lieneke te vinden om mijn cd's in ontvangst te nemen en Bens zaak te bepleiten. ;-)