vrijdag 21 maart 2008

Heilige

Nicolaas van Flüe (Sachseln, 1417 - Ranft, 21 maart 1487), geboren als Nikolaus Löwenbrugger, is een Zwitsers heilige. Tijdens zijn leven was hij boer, raadsheer en rechter. Hij was getrouwd met Dorothee Wyss, samen kregen zij tien kinderen (vijf zonen en vijf dochters).
Nicolaas van Flüe was erg gelovig. Reeds als kind kreeg hij visioenen, die in de loop der jaren kreeg steeds frequenter en heftiger werden. In 1467 vertrekt hij naar Bazel waar hij wil leven als kluizenaar. Onderweg krijgt hij echter een visioen, dat hem ertoe aanzet om terug te gaan naar de Ranft-vallei, ongeveer een uur lopen van het huis van zijn gezin. In eerste instantie woont hij daar in een hut gemaakt van takken en bladeren, maar in 1469 bouwen de lokale autoriteiten een cel en een kapel voor hem, die gewijd wordt aan Thomas, Bisschop van Ascalon. Daar woont hij, als broeder Klaus, tot aan zijn dood in 1487. Gedurende die tijd (ruim 20 jaren) zou hij niet gegeten en gedronken hebben, met uitzondering van de dagelijkse eucharistie. Tijdens zijn kluizenaarschap wordt hij bezocht door vooraanstaande personen uit heel Europa, die hem om advies vragen. In 1480 vraagt Henry Imgrund, pastoor van Stans, hem om advies in een dreigende oorlog tussen de Zwitserse confederaties; met zijn advies wordt de oorlog voorkomen.
Nicolaas van Flüe is de eerste patroon van Zwitserland. In 1669 wordt hij zaligverklaard door paus Clemens IX, en in 1947 wordt hij door paus Pius XII heilig verklaard. Zijn graf en kapel behoren tot de belangrijkste bedevaartsoorden in Zwitserland.

Geen opmerkingen: