zaterdag 15 maart 2008

Heilige

Artémides Joaquín Desiderio Zatti, soms ook gespeld als Artemide Zatti (Boretto (Italië), 12 oktober 1880 - Bahía Blanca (Argentinië), 15 maart 1951) was een Argentijns ziekenhuisdirecteur van Italiaanse afkomst.
Zatti kwam uit een arm gezin met nog zeven andere kinderen, en ging op zijn negende al uit werken. Het gezin week in 1897 uit naar Bahía Blanca in Argentinië in de hoop om daar werk te vinden. Artemide werkte er in een tegelfabriek en volgde catechese in een schooltje van de salesianen. Op zijn 20e trad hij in bij de salesianen in Casa di Bernal.
Artemide werd besmet met tuberculose toen hij een jonge priester van de salesianen met deze ziekte verzorgde. Hij werd naar de kliniek van San José gestuurd voor de behandeling die toentertijd beschikbaar was. Samen met zijn vriend en niet-officiële dokter, pater Evarisio Garrone, bad Artemide om de tussenkomst van Onze Lieve Vrouw, Hulp der Christenen, met de belofte om zijn leven aan de zieken te wijden als hij genas. De jonge salesiaan genas en herstelde op wonderbaarlijke wijze. Hij hield zijn belofte en werkte in de apotheek van de kliniek. Hij leerde tevens ziekenhuisbeheer van pater Garrone. Na de dood van zijn mentor nam Artemide de leiding van de kliniek op. Elk moment dat hij zich kon vrijmaken van zijn administratieve werkzaamheden, spendeerde hij bij de zieken. De kliniek is thans naar hem genoemd.
Hij werd in 2002 zaligverklaard door paus Johannes Paulus II. Zijn gedenkdag is op 15 maart.

Geen opmerkingen: